Brev till föräldrar

Såhär blev brevet vi lämnar ut ikväll och även mejlar till föräldrarna i vår klass då inte alla kunde vara med på mötet i tisdags.

Hej!

Vi är föräldrar till T, som går i S-F och vill passa på att berätta att T har autism och en språkförsening. I Ts fall innebär detta att han har svårare med det sociala samspelet, förstår inte alltid vad som förväntas av honom eller vad andra barn vill. Ibland kan det resultera i att han skriker eller springer ifrån situationen för att han inte vet hur han ska svara eller förhålla sig. Han gillar att vara med på fler och fler saker tillsammans med andra barn, men ibland blir intrycken för mycket och då behöver han vara själv en stund. Då kan det hända att han sitter för sig själv med sin I-pad som han har på skolan/fritids.

T kanske inte alltid kommer ihåg att han borde svara när någon pratar med honom, titta upp och visa att han har hört, säga hej och liknande. Precis som för många personer med autism är ”hur man kommunicerar med kroppsspråket” inget som T vet av sig själv, utan han har fått lära in det och har det i en sorts ”faktabank” i huvudet. Saker som andra barn gör automatiskt, som att titta upp när man ropar deras namn, det måste han aktivt tänka på att göra. När han pratar kan det ibland vara lite otydligt då han de första åren av sitt liv inte pratade alls, vilket gör att han ligger lite efter i talet vad gäller tydlighet men det mesta går idag bra att förstå.

T gillar dock att prata engelska och ofta håller han långa dialoger, helt för sig själv utan att rikta sig till någon. Det är som om det spelas upp en film i huvudet på honom och han kommenterar vad som händer. Ofta kommer detta ifrån YouTube-klipp eller filmer han sett tidigare men han kan även kommentera saker som sker i nuet på engelska. Just nu är att prata engelska en sak han gillar, och har gjort ett tag, men nästa vecka kan det vara någon helt annat.J

Autism är i första hand en brist på social intuition, att ha svårt med att upptäcka det underförstådda, särskilt det som sker människor emellan. Om T hade haft svårt med balansen hade vi fått göra balansövningar. Med autism får vi göra sociala övningar i stället. För övrigt är T en go och glad kille, som trivs i skolan och på fritids.

Om du funderar över något är det bra att du hör av dig till oss föräldrar eller hans resurs A som finns med honom större delen av dagen.

Hälsningar

Jag liftade lite från brevet som M som i underbar skrivit. Hoppas att detta vi gör med brevet blir bra, men tänker iaf att det är bättre att förklara så att så många som möjligt kan ta till sig vem han är och hur han fungerar än att de ska störa sig på en stökig unge 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s