Föräldramöte

Denna vecka var det föräldramöte för nya f-klassen. Både jag och maken var där för att lite kort berätta om T och hans svårigheter, varför klassen har en extra resurs och att det bara var att fråga oss om det undrade över något. Att inget med Ts diagnos är hemlig och hur de kan hantera eventuella frågor som de får från sina barn hemma. Så till dem att inte krångla till det så mycket utan försöka svara på frågan som barnet ställer, det brukar vara enklast och de köper svaret lättare. Exempelvis ”T började skrika när vi ville vara med och spela spel med honom” – Ja, T har svårt att förstå ibland vad ni vill och kan inte alltid förklara sig så bra med ord, hjälp honom gärna att sätta ord på vad han känner. Istället för att dra hela harangen om att han har en funktionsnedsättning som heter autism som i hans fall gör att han har svårt med det sociala samspelet… var likadant på dagis när de jämnåriga barnen frågade fröken varför T hade blöja på sig? Svaret: För att han inte kan säga till när han behöver gå på toaletten. OK, enkelt för en 5 åring att ta till sig och förstå, behöver inte vara så krångligt som många vuxna gör det till. Hoppas att vi var tillräckligt tydliga med att förmedla att osäkra föräldrar gärna fick prata med oss om det var något som det undrade över. Genom information sprids ju kunskap och osäkerheten minskar.

Maken kommer även att gå på skolmöten en gång i månaden för att hålla sig uppdaterad om vad som händer generellt på skolan. Då träffas båda rektorerna och en lärarrepresentant samt så många föräldrar som vill. Mötet är öppet för alla som vill. Vi har ju tidigare varit med på brukarråd på dagis för att hålla oss lite ajour med vad som händer och inte vara så långt ifrån lärare och framförallt skolledningen eftersom vi ju ofta har eller kommer ha tät kontakt med dem vad gäller T och hans behov. All kontakt blir ju lättare ju mer man har det och lär känna varandra tänker vi och hoppas att det blir en win-win situation att vara med där. Vi anmälde oss frivilligt att även vara representanter för klassen på detta möte, då det efterfrågades på föräldramötet, men det fanns även andra som var intresserade av det så vi får väl se hur det blir framöver. Någon av oss kommer iaf försöka gå alla gånger, har redan bokat in det i kalendern. Känns som extra viktigt för oss att hålla informationen nära och kontakterna ännu närmare 🙂

Vi fick lite mer insikt i vad de gör på dagarna i skolan. Hur de räknar matte och övar på bokstäver. Tror vi alla föräldrar såg framför sig fröken står vi tavlan och upprepar 1+1=2 etc. men de mer leker fram kunskapen vilket känns bra såhär i förskoleklass och ger ett bättre kompisklimat tänker jag också. Man lär sig att samsas med olika barn och lär känna dem under ”kontrollerade” former med en bestämd uppgift vilket passar vår T extra bra. Den fria leken har visserligen blivit mycket bättre på senare tid men har ff svårt för att inte få vara med och bestämma hur man ska leka eller att något annat barn leder/vinner en tävling de själva hittat på. I ett spel är det ju reglerna som styr vems tur det är och vem som vinner beror ju oftast på alla spelares agerande. Där har han lättare att förhålla sig.

Funderar lite på hur vi ska göra i de andra klasserna… i samma hus som T går i skola och fritids finns ytterligare 3 skolklasser, en till F-klass, en 1a och en 2a. Nu hade våra pedagoger fråga om grannklasserna fick berätta på sina föräldramöten om T eftersom de barnen träffar honom nästan lika mycket då de har gemensamt fritids. Känner spontant att det kan bli lite konstigt att någon annan ska prata om honom och hans svårigheter utan att prata med oss först. Dessutom vet vi ju inte vad som sägs eller hur de bemöter ev frågor. Lurar på om jag ska skriva ett kort brev till alla klasser där vi kort förklarar om T och hans svårigheter (och styrkor naturligtvis) med våra kontaktuppgifter i slutet så de kan höra av sig till oss direkt om de undrar över något. Kan vara en bättre idé kanske då vi iaf vet grunden till det som sägs till föräldrarna. Får funderar lite till…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s